TRUMPED

Heel New York City was depressief de dag na de verkiezingen, mensen voelden zich letterlijk ziek. Het was wekenlang zonnig weer en die woensdag regende het de hele dag. Ik liep die ochtend over Columbus Circle en een groot, statig gebouw torende dreigend over de stad: de Trump Tower. Vanaf een uur of vier begonnen mensen de straat op te gaan om te demonstreren #notmypresident. De Amerikaanse droom wordt nu wel heel letterlijk genomen: iedereen, ja, iedereen kan president van Amerika worden.
De afgelopen week echode een gedicht van Maya Angelou door mijn hoofd dat me doet beseffen dat mooie dingen troost kunnen bieden:

“You may write me down in history
With your bitter, twisted lies,
You may tread me in the very dirt
But still, like dust, I’ll rise.

Does my sassiness upset you?
Why are you beset with gloom?
‘Cause I walk like I’ve got oil wells
Pumping in my living room.

Just like moons and like suns,
With the certainty of tides,
Just like hopes springing high,
Still I’ll rise.”

Dit is het deel van het gedicht wat ik inmiddels uit mijn hoofd ken maar op het internet kun je het hele gedicht vinden: Still I Rise van Maya Angelou.

Twee dagen nadat Trump werd gekozen als president overleed Leonhard Cohen, een van mijn favoriete schrijvers en iemand die er met zijn teksten voor kon zorgen dat je toch weer met de wereld om je heen kunt dealen. In zijn lied ‘Anthem’ schreef hij: “There is a crack in everything, that’s how the light gets in.” En in Suzanne: “look among the garbage and the flowers – there are heroes in the seaweed”
In mijn sociale media kringen werd natuurlijk meteen opgeroepen om vooral muziek te gaan maken, we hebben de kunsten nu hard nodig zegt iedereen. Het klinkt wat cliche om dat als muzikant te gaan verkondigen maar mooie dingen bieden troost. Dus in plaats van naar het nieuws te kijken waar mensen zich afvragen of Trump nu een muur of toch een hek gaat bouwen, luister naar Body and Soul van Coleman Hawkins, of I Must Have That Man van Billie Holiday, of Joni Mitchell’s Blue of Bill Evans’ You Must Believe In Spring en gelukkig zou ik pagina’s en pagina’s kunnen vullen met mooie dingen.

Zelf ben ik voornamelijk bezig met het maken van muziek en ook dat doet me goed. Deze week gaat de cd eindelijk naar de printer en volgende maand komt hij uit. Trump kwam er dit keer tussendoor maar in mijn volgende column voor JazzFlits vertel ik er alles over!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *