Summer in the City

JazzFlits August 17, 2014

Een paar weken voordat ik het snikhete New York ontvluchtte naar het onverwacht warme maar toch in de avonden koele Nederland, genoot ik nog een paar weken van het bruisende zomerseizoen van New York. ’S Avonds frisbeeën tussen de vuurvliegjes in Central Park, fietstochten langs de Hudson, lange stranddagen aan de kust van Long Island en het jaarlijkse Macy’s 4th of July vuurwerk boven East River. Dit alles maakt de zinderende stad een stuk leefbaarder. Wat ik nog niet had meegemaakt, was de jaarlijkse Zeemeerminnen parade op Coney Island. De parade werd 1983 voor het eerst georganiseerd met als doel het vieren van de eeuwenoude mythologie en het ontwikkelen van zelfexpressie bij artistieke New Yorkers. In de laatste dertig jaar is het uitgegroeid tot de grootse parade van Amerika. Wat mij betreft was het een weinig inspirerend verkleedfeest en voor velen een goed excuus om je blauw te verven en eindelijk eens naakt rond te mogen lopen.

Hoe dan ook, het stadsbestuur doet er alles aan om de zomerhitte wat draaglijker te maken voor de vele inwoners en toeristen. Iedere avond valt er wel iets te beleven in de parken zoals openlucht films, Broadway musicals, ballet voorstellingen en heel veel concerten, en alles is gratis.

Het jaarlijkse Charlie Parker festival programmeert naast jazz grootheden zoals Lee Konitz, Jimmy Heath of Kenny Barron ook jongere muzikanten zoals Cindy Blackman, Derrick Hodge en Aaron Diehl. Vorig jaar zag ik de zangeres Cecile McLorin Salvant in Marcus Garvey Park in Harlem. Haar expressie, enorm gevoel voor timing en goed uitgekozen repertoire zijn reden genoeg voor mij om zo vaak als ik kan naar haar concerten te gaan. Haar debuut album loopt als een trein en haar stralende gezicht vol expressie is, naast Wynton Marsalis, hét gezicht geworden van Jazz at Lincoln Center.

Een andere veelbelovende zangeres, die dit jaar op het Charlie Parker festival staat, is Brianna Thomas. Brianna komt regelrecht uit the Gospel kerk en is een van de meest soulvolle en swingende jazz zangeressen van dit moment. In New York wordt ze steeds bekender en over een paar jaar zal ze de wereld over toeren. Haar debuut album, You must believe in love, kwam afgelopen februari uit. Het repertoire mag wat mij betreft wel iets origineler, maar aan alles hoor je dat ze een toptalent is. Het is zeker de moeite waard om haar eens op te zoeken op YouTube of haar cd te beluisteren.

De zomerfestivals beginnen in juni en eind augustus worden de laatste festivals en voorstellingen georganiseerd. Zelf ben ik deze zomer amper in New York en mis het hele feest. De afgelopen maanden stonden in het teken van het artiestenvisum en dat ging helaas niet zonder slag of stoot. Gelukkig is mijn aanvraag inmiddels goedgekeurd en als alles volgens plan verloopt, wordt het visum volgende week in mijn paspoort gestempeld. Als ik terugkom begin ik met de voorbereidingen voor cd-opnames en ik kijk uit naar weer een periode van 3 jaar als zangeres in New York.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *