SMALLS

JazzFlits nr. 198, 30/05/2013

Voor een ultieme jazz avond in New York ga je tegenwoordig naar een kelder in Greenwich Village. Je loopt de trap af en wordt begroet door een sjofele man met een twee-snarige viool in zijn hand en een kat op zijn schoot. Je betaald hem 20 dollar en je mag de hele avond blijven. In de kleine kelder staan stoelen en banken, er liggen tapijten op de vloer en achterin speelt een band. Elke dag wordt hier van 4 uur ’s middags tot 4 uur ’s nachts muziek gemaakt. De entree is eenmalig, je betaald dus niet per set zoals in de meeste jazzclubs  en je wordt niet gedwongen een drankje te kopen. Het is een toevluchtsoord voor muzikanten en ze hangen hier tot diep in de nacht, sommigen komen hier dagelijks. De kelder heet ‘Smalls’, je kunt er de meest geweldige concerten zien en het leuke is;  je hoeft niet in New York te zijn om ervan te genieten…

Smalls werd in 1994 opgericht door Mitch Borden, een marinier, verpleger, filosoof en jazz violist, met de intentie om een omgeving te creëren die toedraagt aan de ontwikkeling en cultuur van jazzmuziek. Nog steeds zit hij elke dag bij de deur om te zorgen dat de entree wordt betaald. Hij ‘ploingt’ wat op zijn viool of begint een praatje over de meest stompzinnige dingen.

Na 11 september 2001 veranderde New York drastisch, de huur van de club werd verhoogd met 300% en Mitch Borden ging failliet. In 2004 heropende Smalls met een renovatie en pianist Spike Wilner een hypotheek op zijn ‘Upper West Side’ appartement en werd mede-eigenaar. De oorspronkelijke missie om talentvolle muzikanten te ondersteunen en aan te moedigen werd hersteld.

In 2010 kwam Smalls met een eigen record label, Smalls Live, waaronder cd’s worden uitgebracht met live concerten die in Smalls worden opgenomen. Inmiddels heeft Smalls Live 36 cd’s uitgebracht van o.a. Peter Bernstein, Kevin Hays en Seamus Blake.

Ook kun je op de website het ‘Audio Archive’ beluisteren. Een ongelooflijke bibliotheek aan live opgenomen concerten van de afgelopen jaren. Je hoeft alleen maar in te loggen en je kunt concerten van je favoriete muzikanten beluisteren, zelfs van zes jaar terug.

Een paar jaar geleden introduceerde Spike Wilner als een van de eerste ter wereld een nieuwe ‘feature’: Smalls Live Stream. Je kunt alle concerten die in Smalls worden gegeven volgen via hun website. Elk concert wordt live uitgezonden en in de pauzes drink je vanaf je keukentafel een wijntje mee en zie je de muzikanten opbouwen, je ziet de interactie tussen de band en af en toe kun je zelf gesprekken volgen. Voor 5 dollar per maand kun je ongelimiteerd kijken en voor 3 dollar heb je 48 uur toegang tot de live stream.

Ik besef dat ik klink alsof ze me betaald hebben om dit stukje te schrijven, maar ik draag Smalls een warm hart toe vooral om de manier waarop ze met muzikanten omgaan. Daarnaast lijkt het me voor muziekliefhebbers die niet elke dag naar Smalls kunnen een geweldig alternatief. Zo kijk ik uit naar Seamus Blake Group met Chris Cheek, Matt Clohesy en Bill Stewart op dinsdag 28 mei. Misschien zit ik Smalls, misschien op de bank…