Premier

Jazzflits April 2015

Ik sta te zingen in de Astor Room, een net restaurant in Astoria. De mensen aan de bar nippen aan hun Manhattans en Old Fashioneds en wij zetten ‘Pennies From Heaven’ in. Achter mij hoor ik een deur open gaan en daarbij komt enorme wietlucht vrij. De barman rent naar achter: “Shut that door!”. Even later als we pauze hebben drijft de geur van wiet weer onze kant op. Twee mannen gaan naast ons aan de bar zitten en beginnen aan de barsnacks; porties gesuikerde bacon. “You playin’ tonight?”, vraagt een van de mannen ons. “Yes we are, what are you doing in there?”, vraag ik wijzend naar de deur. “We’re just finishing up this project, music for the newest NBA game.” De barman fluistert me toe dat ik in gesprek ben met DJ Premier. Google hem maar eens, zegt hij, als hij ziet dat ik die naam niet herken.

Ondertussen vertelt DJ Premier dat hij een goed lopende studio (legendarisch lees ik twee uur later op Wikipedia) had in Manhattan, maar dat hij er in december uit moest omdat de nieuwe eigenaar er luxe appartementen van wilde maken. “Years we’ve been in there, never had no problems, some real good shit was recorded in there”. Uiteindelijk is hij terecht gekomen in de Kaufman Studios in Astoria, dit is de filmstudio waar The Astor Room deel van uit maakt.

Als ik thuiskom google ik DJ Premier en hij blijkt wereld beroemd te zijn door zijn werk als producer voor o.a. Snoop Dogg, Notorious B.I.G., Kanye West, Jay-z, D’Angelo en Christina Aguilera. In zijn D & D Studios of ook wel HeadQCourterz Studios in Manhattan zijn de meest legendarische hiphop albums opgenomen. Op Twitter zegt iemand die zich ‘Kers’ noemt iets dat mij wel aan spreekt: door de verhuizing heeft DJ Premier Astoria in één klap cool gemaakt.

Mijn budget staat niet toe mijn cd bij DJ premier op te nemen, ook al had ik dan wellicht 100x zoveel cd’s verkocht. Ik moet het doen met een tandje minder cool, maar natuurlijk ga ik niet, zoals veel muzikanten, naar New Jersey uitwijken voor de opnames. Dat zou ongeveer net zo cool zijn als een deurmat, dus ik ben op zoek gegaan naar geschikte studio’s in New York City.

In New York zijn zo ongelooflijk veel studio’s te vinden dat het onmogelijk is om ze allemaal serieus te bekijken. Ik ga daarom af op verhalen van medemuzikanten en ik luister naar zoveel mogelijk verschillende cd’s die zijn opgenomen in New York. Na grondig onderzoek blijven er twee studio’s over; The Samurai Hotel in Astoria en Peter Karl Studios in Brooklyn.

The Samurai Hotel heeft de beste piano en is twintig minuten fietsen van mijn huis. Peter Karl Studios is iets flexibeler qua prijzen en is voor de muzikanten, die allen in Brooklyn wonen, een stuk dichter bij. De ene geluidstechnicus is weinig geïnteresseerd in het project zelf, de andere vraagt me wat mijn favoriete boeken zijn zodat hij een beter beeld van mij krijgt.

Nou, ik ben er nog niet helemaal uit, maar ik bekijk het zoals ‘Kers’ op Twitter: Brooklyn heeft Jay-Z, Astoria heeft DJ Premier dus wat ik ook besluit cool wordt het wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *