Mezzrow

20/10/2014

New York heeft veel jazz clubs met historie. Zodra je de Blue Note binnenkomt, word je omgeven met foto’s van de grootheden die er hebben gespeeld en de muren van Birdland zijn bekleed met de vele ‘Live at Birdland’ albums die er zijn opgenomen. Het soort mens dat nu en dan roept dat jazz dood is, zou hier best wat argumenten kunnen vergaren om zijn standpunt te onderbouwen. Waar deze clubs vroeger de meest ‘happening’ jazz programmeerden en toegankelijk waren voor muzikanten, verkopen ze nu vooral dure kaartjes aan rijke New Yorkers of toeristen.

Ik zit midden in de New Yorkse jazz scene en, ik hoef dit jullie natuurlijk niet te vertellen, jazz is springlevend. Op dit moment is de nieuwe club Mezzrow trending topic op Facebook en Twitter. Aangekondigd als een akoestische listening room en lounge werd het op 3 september geopend. Mezzrow heeft elke avond muziek en iedere avond begint met een solo piano set gevolgd door een duo van piano en bas, en in het weekend een late night set. De hemel dus als je van piano houdt.

Het is natuurlijk altijd spannend of een jazz club gaat lopen, maar Mezzrow lijkt een succes te zijn. Niet alleen omdat het een van de weinige piano clubs is waar vrijwel alleen duo of solo wordt gespeeld, maar ook omdat Spike Wilner en Mitch Borden de eigenaren zijn. Misschien zeggen deze namen je nog wat uit een vorige column, Mitch en Spike hebben ook de succesvolle jazz club Smalls onder hun hoede. Smalls is het mekka voor muzikanten en voor velen een tweede thuis, voor Mezzrow hoef je alleen 7th avenue over te steken. Mezzrow heeft hierdoor meteen al een publiek en het beleid is hetzelfde als in Smalls: Als je bekend bent bij de club, of zo gezegd bij de in crowd hoort, dan kom je gratis naar binnen. Al is de entree prijs heel redelijk, 20 dollar voor een tafel en 10 dollar in de lounge.

De naam Mezzrow komt van de joodse klarinettist Mezz Mezzrow uit Chicago,  die voornamelijk actief was in de jaren ’30 tot ‘50. Hij was blank, maar bewonderde de zwarte cultuur in zo sterke mate dat hij ging geloven dat hij zwart was. Hij trouwde met een zwarte vrouw, verhuisde naar Harlem en doopte zichzelf to ‘voluntary negro’. Hij organiseerde en financierde vele historische opname sessies met onder anderen Benny Carter, Teddy Wilson en Sidney Bechet. Onder muzikanten stond hij vooral bekend als drug dealer, hij werd wel Muggles King genoemd, muggles was slang voor wiet.

Iedere dag post er wel iemand een enorme lofuiting over de nieuwe jazz club op Facebook. Daaraan zie je hoe ontzettend veel support er is voor Spike Wilner die toch altijd de muzikanten en de muziek op nummer 1 zet. Afgelopen week speelde pianist Ethan Iverson en levende legende Ron Carter een aantal avonden in Mezzrow. Volgende week ga ik Luis Perdomo en Ben Wolfe en wellicht steek ik nog even de straat over naar Smalls voor het concert van Harold Mabern.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *