Like Songs Like Moons

Deze JazzFlits komt uit op 19 December, exact de datum van de release van mijn debuut album. Bart Hollebrandse opperde een jaar geleden in een review van een concert van mij in JazzFlits de titel Preacher Boy, een goede suggestie, maar ik heb uiteindelijk voor de titel ‘Like Songs Like Moons’ gekozen. Ik werd geïnspireerd door het gedicht ‘Still I Rise’ van Maya Angelou, het gedicht dat ik in mijn vorige column gedeeltelijk heb gequoot.

De CD is in New York opgenomen met geweldige muzikanten: Glenn Zaleski op piano (Ravi Coltrane, Lage Lund, Ari Hoening), Pablo Menares op bas (Melissa Aldana, Claudia Acuna) en Ross Pederson op drums (Kenny Werner, Manhattan Transfer, Grace Kelly). Er staan elf liedjes op, het merendeel eigen nummers en een paar covers. Alle liedjes heb ik heel bewust uitgekozen en achter elk liedje zit een verhaal. Het nummer ‘Rise With The Sun’ schreef ik bijvoorbeeld na een avond hard en laat uitgaan in New York. ‘Early in The Morning’, waarvoor ik de Herb Alpert Composer Award kreeg, schreef ik om half 5 ’s ochtends achter tuin van mijn ouders en ‘Like Never Before’ is gebaseerd op een solo van Clifford Brown op ‘All The Things You Are’ (1953). Het nummer Preacher Boy, is geschreven door Billie Holiday en Jeanne Burns. Ik heb het te danken aan Pim Ziegelaar, een fan en kenner van Billie Holiday. Hij had mij horen zingen, kwam naar een concert en attendeerde mij op dit nummer. Het is nooit opgenomen dus heb ik het geleerd van de bladmuziek die Pim mij gaf. Mijn opa was dominee en dat maakte mijn vader tot een ‘Preacher Boy’. Ook heb ik de bekende standard ‘That’s All’ van Alan Brandt en Bob Haymes opgenomen, wat mij betreft is dit het perfecte liefdesliedje. Het is al vaak uitgevoerd maar volgens mij hebben we er een frisse draai aan gegeven. Ik kies liedjes altijd uit om de tekst, bijvoorbeeld ‘He Needs Me’ van Arthur Hamilton koos ik vrijwel als eerste uit omdat het verhaal zoveel oproept en zo eenzaam en droevig is.

Ik verhuisde in 2011 van Groningen naar New York en die ‘move’ best wel z’n impact gehad. Er wordt zó goed en zó veel gemusiceerd in New York, dat heeft mij behoorlijk geïmponeerd en ik moest daardoor mezelf opnieuw uitvinden als muzikant. Het heeft dus ook best een poos geduurd voordat ik een gevoel van richting had bij dit album. In Nederland lag de focus meer op moderne jazz en crossover, maar hier in New York ligt de hele historie van de jazz en die traditie is heel diep in elke muzikant geworteld. Met dit album heb ik een verbinding proberen te maken tussen enerzijds die traditionele sound van Billie Holiday, Bessie Smith, Ella Fitzgerald en anderzijds de wereld waarin ik leef. Voor mij is die verbinding met de traditie heel belangrijk, als ik zing maar ook als ik naar muziek luister.

Overigens is de CD presentatie vanavond (19 December) in Rockwood Music Hall hier in New York City… maarja, dat gaan jullie niet meer redden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *