Kerstfeest in New York

Jazzflits 22 December 2014

Ik loop van mijn huis naar Steinway Street. Naast mij verschijnen plotseling tientallen donkergrijze busjes vol Mexicanen die op de hoek van Steinway en 34th avenue uitstappen. Een lange, brede, blanke man, duidelijk de leider van de groep, geeft snelle instructies en met een ladder in de hand verspreiden de mannen zich vervolgens vliegensvlug over de straat. Ze bewegen snel en behendig, wat ze ook aan het doen zijn, dit doen ze vaker… Binnen vijf minuten zijn alle Mexicanen weer verdwenen en de busjes scheuren de straat uit. Alleen de blanke man is overgebleven. Hij staat in het midden van het kruispunt en heeft een knop in zijn hand, hij telt: 1,2,3… FLASH, BOOM, BANG, WOW! Steinway is verlicht met kerststerren, rendieren en engeltjes, en door grote luidsprekers klinkt een kinderkoor: “Christmas time is here, happiness and cheer”. Het is eind november en kerstmis is begonnen…

Als je geen kerst liefhebber bent, moet je zo snel mogelijk weg uit dit land want er is geen ontkomen aan. Uit de luidsprekers, die op straathoeken zijn gemonteerd, klinkt non stop kerstmuziek. In de bus naar Bayside wordt dit bandje om de 10 minuten afgedraaid: “To you and your family: Have a safe, happy and healthy holiday season”.

Het mooie van deze periode is dat jazz even algemeen geaccepteerd wordt in winkels, drogisterijen, warenhuizen, Walmarts en zelfs de M&M store. Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Duke Ellington en Nat King Cole staan in mijn supermarkt op ‘repeat’ en winkelen wordt daardoor een stuk prettiger. Ook wat werk betreft kun je als muzikant niet klagen want het is de drukste periode van het jaar. Bedrijven organiseren feestjes voor hun werknemers, restaurants willen extra live muziek en ‘Pre-Christmas Party’s’ zijn populair onder Manhattans ‘rich and famous’. Natuurlijk wordt er minstens een kerstlied per set verwacht en dit is elk jaar weer een dilemma. Ga je voor een echte ‘traditional’ zoals “Stille Nacht” of “Er is een roos ontsprongen”? Wordt het een echte meezinger zoals “Let it Snow“ en “Santa Claus is Coming to Town”? Of kies je voor een obscuur liedje met het risico dat mensen het niet als kerstlied herkennen en alsnog naar je toekomen om te vragen of je toevallig “White Christmas” kent.

Ook de verkoop van cd’s gaat rond de feestdagen omhoog en vooral de echte kerstalbums gaan als een speer. Het best verkochte kerstalbum ooit in Amerika volgens de Billboard Charts is “Elvis’ Christmas Album” van Elvis Presley. Tot mijn verbazing staat op nummer 2 het album “Miracles” van saxofonist Kenny G. met 7.3 miljoen verkochte exemplaren. Daarmee verslaat hij Mariah Carey met haar 5,3 miljoen verkochte kerstalbums, behoorlijk indrukwekkend voor een instrumentalist. Overigens staat “The Christmas Album” van Nat King Cole met 6 miljoen verkochte cd’s op nummer 5.

Ik vier kerst dit jaar in Nederland, weg van alle gekte. Als ik terugkom draaien ze gewoon weer Taylor Swift en Miley Cyrus in mijn supermarkt en zijn de snelle Mexicanen in hun grijze busjes al door de wijken gevlogen om de straten weer donker en grauw te maken… Dus ik geniet er maar even van: Merry Christmas!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *