Identiteit

Een vriendin van mij komt uit Texas, uit Dallas om precies te zijn. Deze stad ligt in de Texaanse ‘bible belt’ en het is er een schande als je op een democraat zou stemmen. Mijn vriendin is getrouwd met een Zuid-Afrikaan, ze heeft een studie gedaan in ontwikkelingshulp en woont inmiddels in New York dus zij stemt nu met een gerust hart tegen de normen en waarden van haar opvoeding in. Haar familie daarentegen stemde tijdens de afgelopen verkiezingen op republikein en dus op Trump. Toen mijn vriendin haar baan had opgezegd in februari en vrijwel meteen daarna nieuw werk vond zei haar vader: “Zie je nou, dat komt door Trump, hij creëert nu al banen!”.
Op het gebied van kunst en cultuur is Trumps administratie ook goed bezig want ik heb het hartstikke druk. De afgelopen tijd heb ik een paar mooie concerten gedaan met mijn band hier in New York, vorige week zondag op het Queens Jazz Spring Festival. Ik moet zeggen dat ik me vereerd voelde toen ik door de organisatie werd gevraagd om op dit festival te spelen. De line-up bestond namelijk alleen uit uit Queens afkomstige muzikanten en het gaf me een goed gevoel om in deze grote stad ergens bij te horen. Komende vrijdag speel ik in de Netherland Club en natuurlijk was het ook prettig om te merken dat ik ook nog steeds bij de Nederlanders hoor, maar door gevraagd te worden voor dit festival in Queens kreeg ik er zomaar een nieuwe identiteit bij.
Ik zat in de subway wat te dagdromen over mijn nieuwe ‘self-image’ en dacht: ‘ja ik woon hier nu bijna 6 jaar ik mag mezelf inmiddels wel ‘Queensite’ noemen… Maar.. huh? is dat een woord? Queensite? Hoe noemen wij inwoners van Queens ons eigenlijk? Inwoners van Manhattan zijn Manhattanites, inwoners van Brooklyn Brooklynites, Staten Islanders, Bronxites, maar wat zijn wij? Queensers, Queeners, Queensonians, Queenslanders, Queensters?” Dit moest ik natuurlijk uitzoeken want mijn identiteit stond op het spel…
Ik vond een artikel van een professor aan Queens College Dr. Jon Peterson die alles weet over de geschiedenis van Queens. Toen Queens in in 1898 werd opgericht werden er een boel stadjes samengevoegd zoals Flushing (vernoemd naar Vlissingen), Sunnyside, Astoria, Long Island City. Tot op de dag van vandaag adresseer je een brief naar wijk in Queens zoals Astoria of Corona en niet gewoon naar Queens zoals dat in alle andere boroughs wel gaat. Nu blijkt dus dat de inwoners van Queens zich dus ook naar hun wijk vernoemen: Astorian, Sunnysider, Woodsider.
Ik hoopte hiermee van mijn identiteitscrisis te zijn verlost maar deze informatie heeft alles veel ingewikkelder gemaakt. Mijn officiële adres is namelijk Long Island City, maar als je iemand mijn huis zou aanwijzen en zou vragen waar het ligt dan zouden ze Astoria zeggen. Astorian dus of Long Island City-er? Achja, bij deze zal ik het probleem dan maar zelf oplossen, ik ben: Thesinger, Groninger, Nederlander, New Yorker en Queen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *