Glazenwassen

Het is heerlijk weer in New York, de lente is echt begonnen en dat betekend Nederlandse zomer temperaturen van 22 – 23 graden. Met dit weer komt iedereen uit hun kleine appartementjes en lijkt de stad voller en drukker dan ooit. Ik zat net lekker op een bankje koffie te drinken voor een bakkerij en moest opstaan omdat een glazenwasser de etalage ruiten kwam wassen. Glazenwassen is voor mij onlosmakelijk met de lente verbonden. Ik weet niet wat het is maar het is een heerlijk gevoel om na al die sneeuw, vrieskou en regen eens lekker je ramen te wassen om de lente in te luiden. Op dit moment kan ik me geen beter beroep voorstellen dan glazenwasser, met je emmertje en bezem langs de winkels om eens lekker die hoge ramen in te soppen en ze zo glimmend mogelijk te maken…
Ondertussen luister ik naar een podcast van ‘The Guardian Books’ met schrijfster Zadie Smith. Ze verteld over haar laatste boek en over dat mensen er zo snel vanuit gaan dat een boek, geschreven in de eerst persoon, autobiografisch is. Ze verteld hoe zij haar boeken schrijft en hoe ze haar karakters vorm geeft. Ze schrijft niet autobiografisch maar het is een soort van ‘wat als?’ Wat als ik deze keuze niet had gemaakt, of als ik dit niet had gedaan, of als ik ergens anders was opgegroeid of wat als ik die vriendschap niet had gehad? Wie en waar en wat zou ik dan nu zijn? Ik moet zeggen, het is heerlijk dagdromen over Roos de glazenwasser.
Maar ok, terug naar mijn eigen leven. Ik heb het druk, ik werk keihard aan mijn nieuwe album en heb veel leuke concerten in Amerika dit voorjaar. Elke ochtend zit ik achter mijn computer om emails te sturen, concerten te promoten, charts naar bandleden sturen, en alles wat komt kijken bij het uitbrengen van een nieuwe cd. Rond 12 uur ga ik naar de studio waar ik 3 a 4 uur studeer dan stap ik de subway in om een les te geven en rond een uur of 8/9 heb ik vaak een gig.
Ik heb al tijden geen weekend gehad, maar daar hoor ik meer mensen van mijn generatie over. Op dit moment doe ik niets anders dan ‘muziek’ alhoewel dit beroep tegenwoordig behoorlijk wat meer aspecten met zich meebrengt dan het 50 jaar geleden deed. Als je in de muziek zit moet je een duizendpoot zijn en je moet vrijwel alles kunnen. Ik ben zangeres, componist, tekstschrijver, muzikant, promoter, marketeer, boeker, uitgever, grafisch ontwerper, video editor, visagist, haarstylist, social media expert, performer, investeerder, accountant, webdesigner, loopbaancoach, docent,, public speaker en op dit moment neem ik de rol aan van columnist. Dit alles is waarschijnlijk de reden waarom de glazenwasserij mij op dit moment zo aanspreekt.
Gelukkig kan ik aan het eind van de dag nog gewoon zeggen dat ik muzikant ben en dat ik leef van de muziek, want dat klinkt zo lekker romantisch… Ze zeggen “be careful what you wish for, cause you just might get it”, dus laat ik duidelijk zijn: “Rose Ellis, de glazenwassende zangeres” is niet mijn streven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *