High Society

JazzFlits nr. 195, 23/03/2013

Afgelopen week was ik voor het eerst in het Waldorf-Astoria in ‘midtown’,  een van de oudste en grootste hotels van New York en een van de meest luxe. Ik ken het uit de film ‘Coming to America’ met Eddie Murphy. Het was het eerste hotel dat ‘roomservice’ introduceerde en waar vrouwen werden toegelaten zonder escort. Het hotel heeft een geheim ondergronds treinperron dat bij Grand Central hoort. Via dit perron konden VIP’s ongezien het hotel in komen. Het mysterieuze ‘track 61’ werd gebruikt door onder anderen Franklin D. Roosevelt en heeft een lift waar zijn grote beveiligde auto in paste. De auto reed vanaf de trein de lift in en de lift kwam uit in de garage van het hotel.

Twee familieleden logeerden een paar nachten in het Waldorf-Astoria en na een etentje in Brooklyn wilde ik het graag eens van binnen zien. Op weg naar de bar liepen we door Peacock Alley die het originele Waldorf met het Astoria verbindt. Mijn oog valt op een piano die ergens weggemoffeld in een hoekje staat. Een licht bruine Steinway met prachtige versieringen op de bovenkant en zijkanten. Ergens komt hij mij bekend voor… We gaan aan een tafeltje zitten en bekijken het menu. Als je hier wilt ontbijten betaal je 12 dollar voor een halve grapefruit en 23,50 voor een bagel met roomkaas en zalm. Voor een cocktail betaal je 18 dollar en dus drinken we een biertje van 9. “That’s a beautiful piano over there”, zeg ik even later tegen de ober. “Yes it is miss, it belonged to Cole Porter”. Ik loop naar de piano toe, hij is op slot en er staat een bordje bij: “We kindly ask that you refrain from playing this piano and we thank you for helping us preserve this unique piece of the Cole Porter Legacy.” Typisch Amerikaans om zoiets moois in een hoekje weg te moffelen zonder iets dat beschrijft wanneer Cole Porter de piano bespeelde en waarom hij juist hier in de bar van het Waldorf-Astoria staat. Ik maak een foto en als ik thuiskom google ik naar afbeeldingen van Cole Porter en inderdaad op elke afbeelding is dezelfde piano te zien. De mahoniehouten Steinway is in 1907 gemaakt en veel van Cole Porters bekende liedjes zijn hierop geschreven.

Ik kom erachter dat de piano niet voor niets in de in de lobby van het Waldorf-Astoria staat. Cole Porter en zijn vrouw Linda Lee Thomas hadden een appartement in de Waldorf towers.  Ze woonden hier van 1934 tot 1964. Appartement 33A is op de 33e verdieping en heeft een oppervlakte 557 m2. Frank Sinatra heeft eens een miljoen dollar betaald voor een jaar in de Cole Porter suite en het is nu een van de duurste huurappartementen in New York, voor 150.000 dollar kun je er een maand vertoeven. Cole Porters piano krijg je er niet bij, die blijft in de bar. Maar mocht je nog wat geld over hebben dan kun je een exacte replica bestellen op www.steinway.com, je vindt hem onder de naam ‘High Society’.