De Opnames

Een week voor de geplande opnames werd ik ziek. Niet erg ziek, maar erg genoeg dat de paniek toesloeg en dat moet je niet hebben. Waar ik met een lichte verkoudheid normaal gewoon door zou gaan met werken, zei ik al mijn afspraken af en ging met wijd open ogen in bed liggen wachten tot de ziekte over zou gaan. Na mijzelf krampachtig overgegeven te hebben aan deze ziekte vertrouwde ik het niet meer. Het was een mysterieuze verkoudheid waarbij het enige echte symptoom een hese stem was. Normaal gaat heesheid gepaard met hoesten, verkoudheid of in ieder geval keelpijn. Ik bedacht me dat het misschien de stress was, dat maakte de paniek alleen maar groter want in dat geval had ik het mezelf aangedaan en wellicht voor niets in bed gelegen. Of het nu griep of stress was, ik weet wel dat ik in het vervolg geen cd op ga nemen op het moment dat het seizoen veranderd. Gelukkig kreeg ik naarmate de opnamedag vorderde mijn stem meer en meer onder controle en van de heesheid is niets terug te horen.
Ondanks alle nervositeit van de voorafgaande week was dit de prettigste opnamesessie die ik heb meegemaakt. De studio was prachtig, ik had een grote comfortabele ruimte tot mijn beschikking waarvandaan ik de muzikanten goed kon zien. De sound engineer had alles al klaarstaan toen we aankwamen en was zo behendig dat we kleine foutjes vlug konden aanpassen zonder al te lange onderbrekingen. De band was goed voorbereid, dit gaf ons de mogelijkheid te experimenten met dynamiek en energie waardoor we nu van elk nummer verschillende goede takes hebben om uit te kiezen. Ruim drie uur voor tijd stond vrijwel alles erop en kon ik tot laat in de nacht luisteren om te bepalen welke nummers we de volgende nog eens over moesten doen. Op dag twee hebben we die extra takes opgenomen, wat percussie en melodielijnen ingespeeld, een feestelijke lunch besteld en toen zaten de opnames er alweer op.
De volgende dag kon ik amper uit bed komen, elk plekje in mijn lichaam deed zeer. Het zo was ontzettend vermoeiend om anderhalve dag in opperste concentratie de muziek in te zingen dat ik er nog steeds niet helemaal van bekomen ben.
Ik heb mezelf de tijd gegeven om alles te laten bezinken en ben net begonnen met het terugluisteren en het uitzoeken van de takes. Binnenkort moet ik nogmaals de studio in om wat overdubs op te nemen en daarna is het album klaar om gemixt te worden. Als dat hele proces is afgehandeld moet er gemasterd worden, ik moet een photoshoot plannen, de album cover moet worden ontworpen en de CD moet worden gedrukt en pas dan komt de hele promotie op gang. Ik had me zo gefocust op de opname zelf, dat ik geen moment heb bedacht dat ik nog maar halverwege ben…