New York

JazzFlits nr. 188, 3/12/2012

“There is something in the New York air that makes sleep useless. Perhaps it is that the heart beats faster here than elsewhere.” – Simone De Beauvoir

De franse filosofe Simone Beauvoir schreef dit in 1947 in haar dagboek tijdens haar eerste bezoek aan New York. Er hangt iets magisch in de lucht in deze stad. De eerste maanden zweef je over 5th avenue alsof je de belangrijkste persoon op aarde bent. Slapen is zinloos want je ligt wakker denkend aan alles wat je op dat moment mist. Maar dan sta je weer met je voeten op grond en is de stad als een enorme golf die over je heen spoelt en probeer je jezelf staande te houden.

Mensen komen naar New York om hun geluk te zoeken, ik kwam naar New York voor de jazz muziek. Op mijn 16e werd ik gegrepen door de zangeres Ella Fitzgerald. Haar stem, haar timing en het feit dat ze een lied nooit op dezelfde manier zong, maakte dat ik meer en meer naar jazz ging luisteren. Ik kocht cd’s van al mijn favoriete zangeressen Sarah Vaughan, Billie Holiday, Betty Carter, Carmen McRae, Shirley Horn en Blossom Dearie en ik draaide ze grijs. In 2007 ging ik voor het eerst een week naar New York. Daar had ik in een korte tijd zoveel geweldige concerten gezien dat het leek alsof ik een jaar was weggeweest.

Na mijn bachelor zang aan het Prins Claus Conservatorium was ik 23 en voor mijn gevoel net begonnen met studeren. In mijn derde jaar deed ik een uitwisseling van 10 maanden aan de Kunst Universität in Oostenrijk waar ik studeerde bij de New Yorkse zangeres/pianiste Dena DeRose. Na dit jaar en kreeg de smaak helemaal te pakken en wist dat New York mijn volgende stap moest zijn. Ik kon me geen betere leerschool bedenken dan in een stad te wonen waar ik in een week Kurt Rosenwinkel, Jim Hall, Jon Hendricks en Esperanza Spalding live kon horen.

Toen ik een brief stuurde aan het ‘Huygens Scholarship Programme’, was het niet moeilijk hen te overtuigen van het feit dat je als jazz zangeres naar New York moet. Het was veel lastiger hen te overtuigen dat ik die zangeres was. Gelukkig waren zij het met mij eens en kreeg ik in mei 2011 het geweldige nieuws dat ik een tweejarige master kon gaan volgen aan een universiteit naar mijn keuze.

Inmiddels woon ik bijna anderhalf jaar in Astoria, een volkswijk in Queens 15 minuten van Central Park vandaan. Een paar blokken verderop worden de beroemde Steinway & Sons piano’s gemaakt. Mijn school (The Aaron Copland School of Music) ligt in Queens, alle concerten zijn in Manhattan en Astoria ligt daar precies tussenin.

De jazzscene in New York is groot, ik maak veel mee als muzikant en er is te veel om over te schrijven. Gelukkig heb ik tijd genoeg want ik doe geen oog dicht. Simone Beauvoir had gelijk: mijn hart klopt hier sneller dan waar ook ter wereld.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *